Prisotnost telesa

Imeti telo. Biti v telesu. Biti s telesom. Biti telo. Čutiti telo. Poslušati telo. Delovati s telesom. Delovati iz telesa.

Telo je zanimiva entiteta, ki se začne razvijati po oploditvi jajčeca in prenaša informacije naših prednikov. Kot otroci smo zelo povezani z lastnim telesom. Močno doživljamo procese znotraj nas (npr. lakota, izločanje), smo radovedni, polno čustvujemo in se izražamo. Kasneje skozi odraščanje postopoma izgubljamo stik s telesom, saj je prvo mesto namenjeno našemu intelektualnemu razvoju. Naučeni smo, da je čustva in telo mnogokrat potrebno ignorirati, da lahko naši možgani uspešno potujejo po svojih opravkih.

S tem pozabimo, kako bogat je naš notranji (fizični) svet, iz katerega izhaja tudi naše (psihično) počutje. Telo vsak trenutek našega življenja opravlja ogromno število nalog – vse z namenom uravnavanja in ohranjanja ravnovesja. Ker nam ni potrebno razmišljati o tem, kako pretvoriti zaužito hrano v energijo, se lahko posvečamo drugim, višjim, »pomembnejšim« nalogam. Kljub temu včasih začutimo da nečesa ni, da nekaj pogrešamo in tega občutka ne znamo racionalno umestiti v naše življenje (npr. »Saj mi nič ne manjka, morala bi biti srečna«). Delamo, napredujemo, dosegamo rezultate. Ob tem pa se nam življenje še zmeraj lahko zdi prazno, nezadovoljujoče, neizpolnjeno.

Obstaja veliko različnih načinov, kako »nazaj k telesu«. Na najinih delavnicah se bomo sprehajali po razgibanih pokrajinah samoopazovanja, gibanja, dihanja, dotika, uporabe glasu, ipd. Vsaka izmed naju ima raznolike izkušnje, ki jih z radovednostjo prepletava – na eni strani profesionalna plesalka in na drugi strokovnjakinja na področju duševnega zdravja. Skupna nama je iskrena želja po odkrivanju, odpiranju novih pogledov in učenju skozi stik s sabo ter sočlovekom.

Nekatere poti bodo bolj znane, druge popolnoma nove. Vsaka izmed njih pa bo razkrila delček »pahljače bogastva biti« – prisotnosti. Takšna potovanja so kot resnična potovanja. Niso venomer lahka. Včasih se znajdemo pred gorami, ki jim ne vidimo vrha ali pred prepadi, kjer ne vidimo poti, smo utrujeni in brezvoljni. Ko prepoteni in izmučeni prilezemo na vrh, se nam razkrijejo čudoviti razgledi. Takrat vemo, da je bilo vredno.
——————————————-
Za udeležbo niso potrebne predhodne izkušnje. Dobrodošli ste vsi z željo po spoznavanju notranjih virov moči, ki nam jih ponuja telo. Raziskovali bomo individualni pomen, ki ga pripisujemo pojmu čutenja. Prepletali bomo izkustvene vaje, hodili po robu osebnega prostora, se podpirali in v skupini vseskozi reflektirali naše doživljanje. Skozi ustvarjalen proces bomo odpirali varen prostor za svobodni izraz.

Skupina bo štela največ deset članov, po vrstnem redu prijav. V primeru zapolnjenega števila prijav boste obveščeni o mestu na čakalni listi. Delavnice bodo potekale vsako drugo soboto v mesecu.

__ Cena: Prostovoljni prispevek v višini 15€ na srečanje.

__ Trajanje: 2,5 h

__ Ura: 10:30 – 13:00

Datumi:

> 19. 9. 2020 …meditacija…
> 3. 10. 2020 …dih…
> 17. 10. 2020 …intimus…
> 31. 10. 2020 …v naravi…
> 14. 11. 2020 …povezanost…

> 13. 3. 2021 …arhetipi…
> 8. 5. 2021 …pravljice…
> 22. 5. 2021 …potovanje junakinje…
> 5. 6. 2021 …moč…

> 20. 11. 2021 …dotik…

Obvezna predhodna prijava z datumom delavnice na: drustvotanguera@gmail.com

Več informacij o posameznih srečanjih najdete na FB strani.
——————————————–
Vlasta Veselko sem plesalka in učiteljica tanga s predhodno profesionalno kariero sodobne plesalke. Leta 2008 sem se srečala s tangom, se takoj zaljubila vanj, in popolnoma preusmerila poklicno pozornost. Ob plesu sem študirala tudi filozofijo, slovenščino in waldorfsko pedagogiko. Zaključila sem tudi izobraževanje za učiteljico joge, izobraževanje nevro-lingivstičnega programiranja (nivo praktik) ter maserko kalifornijske masaže. Raznolikost znanj in izkušenj mi omogoča unikaten pristop pri poučevanju in ponuja raznovrstna orodja za uspešno in poglobljeno delo.

Maja Gostič sem magistrica psihologije, doktorska kandidatka in specializantka transakcijske analize, zaposlena kot mlada raziskovalka in asistentka na ZRC SAZU. V svoji doktorski disertaciji se posvečam konceptu intimnosti v zvezah na daljavo. Na IPSI sem zaključila napredni trening transakcijske analize TA-202, trening čuječnosti in 1. stopnjo EMDR. Delujem v znanosti, izobražujem različne populacije in izvajam psihoterapevtske obravnave pod redno supervizijo. V prostem času se prepuščam kreativnosti kitare in tango korakom.

%d bloggers like this: